Nokia i Microsoft su u petak objavili stratešku saradnju, koja bi trebala da rezultuje kombinovanjem snaga obe kompanije u cilju stvaranja novog mobilnog ekosistema. Nokia će usvojiti Windows Phone platformu kao primarnu strategiju za svoje pametne telefone koje će u budućnosti proizvoditi, a Microsoft će svoje mnogobrojne servise ustupiti Nokiji na korišćenje.

nokia microsoft Nokia prelazi na Windows Phone OS

Ako se pitate ŠKK, niste jedini. Setimo se samo da je Nokia i pored svih kritika nastavila da ulaže u razvoj Symbian-a, da je svoj odlični Maemo udružila sa Intelovim Moblinom u zajednički projekat MeeGo, kao i da je pregovarala sa Google-om o Androidu. U isto vreme je prodaja novih Windows Phone uređaja razočaravajuća, a ni starije verzije ne blistaju na statistikama korišćenosti.

Šta će se tačno desiti i šta sa čime spojiti

 • Nokia će prihvatiti Windows Phone kao svoju primarnu platrofmu za pametne telefone
 • Nokijini stručnjaci će pomoći da se WP ispegla, pomoći oko dizajniranja hardvera, jezičke podrške, kao i ponuditi WP na širem cenovnom spektru uređaja kao i ponuditi ih, kroz svoju mrežu, svuda u svetu
 • Nokia i Microsoft će zajedno sarađivati na razvoju novih mobilnih tehnologija
 • Bing će se koristiti kao servis za pretragu na svim Nokia uređajima, a Microsoft adCenter služiće za plasirnje reklamnih kampanja i online oglašavanje
 • Nokia Maps će postati glavni deo Microsoft servisa za mape
 • Microsoft razvojni alati omogući će lakši razvoj novih aplikacija, kao i njihovo jednostavno plasiranje na globalno tržište
 • Microsoft će upotpuniti mogućnosti svojim cloud servisima
 • Nokia mrežna prodavnica za aplikacije i ostali sadržaj Ovi Store, biće integrisana u Microsoft Marketplace
 • Office alati dobiće punu kompatibilnost na mobilnim uređajima
 • Xbox Live doneće podršku za video igre na novim mobilnim telefonima
 • Symbian ostaje još neko vreme, MeeGo se pomera za dalju budućnost

Šta tu ko dobija a šta gubi

Nokia dobija ozbiljan mobilni operativni sistem iza koga stoji Microsoft kao ozbiljna kompanija koja dotični sistem upotpunjuje svojim Internet servisima (pretraga, oglašavanje i sl.). Sa druge strane, Microsoft od Nokije dobija prisutnost na ogromnom delu tržišta, pristup Nokijinom odličnom hardveru, savetima za unapređenje Windows Phone platforme, kao i servise za mape, navigaciju i ostale lokacijske servise. Time se zaokružuje kompletna ponuda u vidu jednog novog ekosistema, koji treba da parira Apple iPhone OS-u i Google Androidu.

nokia microsoft ecosystem Nokia prelazi na Windows Phone OS

Gledano sa te strane, ovo zaista jeste jedna zaokružena plaftorma koja ima potencijala da postane jedna od tri glavne mobilne platforme. Možda čak i sa većim potencijalom od samog Apple-a, kako zbog razvojih alata i broja programera koji se mogu uključiti, tako i zbog ostalih pratećih servisa koji upotpunjuju priču, što je i za Android bio jak vetar u leđima.

Da budem iskren, sve sam očekivao sem ovoga. I zaista nemam predstavu kako će se ovo razvijati [-_-]

Mnogi ljubitelji Symbiana verovatno će se razočarati u Nokiju i preći na Android, međutim može se desiti da ja ovo situacija poput Apple-ocog prelaska na Intel procesore. Postavlja se pitanje šta je sa Intelom i MeeGo operativnim sistemom, zasnovanim na Linux-u. Iako je Intel razočaran ovim Nokijinim postupokom, razvoj MeeGo-a se nastavlja, a i sama Nokia je najavila svoj MeeGo uređaj do kraja ove godine. Isto tako, Nokia planira da u narednom periodu proda još oko 150 miliona uređaja sa Symbian-om, tako da će i on ostati aktivni OS bar još par godina, taman dok WP uzme zamah.

Budući Nokia Windows Phone 7 telefoni

I dok jedni ovo ocenjuju kao dobru odluku, a drugi osuđuju odabir Microsoft-a kao novog partnera, pojavile su se i prve špekulacije oko prototipa novog Nokijinog uređaja koji će koristiti MS mobilni operativni sistem. Kako je Symbian hardverski manje zahtevan od ostalih mobilnih operativnih sistema, mali je broj trenutnih Nokia telefona koji zadovoljavaju minimalne zahteve za ovaj OS, tako da će se novi modeli definitivno pojaviti uskoro.

Minimalni hardverski zahtevi za Windows Phone 7

 • 1 GHz ARM v7 “Cortex/Scorpion” ili bolji procesor
 • 256 MB RAM memorije, kao i minimum 8 GB skladištnog prostora
 • GPU sa podrškom za DirectX9
 • Kapacitativni, 4-point multi-touch ekran WVGA (480×800) rezolucije
 • Žiroskom sa kompasom, senzor za osvetljenje, senzor rastojanja i Assisted GPS
 • 5-megapixel kamera sa LED blicem
 • FM radio tjuner
 • 6 hardverskih dugmeta (nazad, start, pretraga, kamera, paljenje/gašenje i pojačavanje/utišavanje tona.

nokia windows phone 7 prototype 615x461 Nokia prelazi na Windows Phone OS

Sve u svemu… Teško da ovo može biti lošija odluka od nastavljanja sa Symbian-om koji se ne razvija na odgovarajući način. Iako bi Android kao plaftorma bila prava bomba na Nokia telefonima, ovo je poslednja šansa za Windows Mobile za uključenje na tržište pamethih telefona. Što se Nokije tiče, ogroman broj običnih mobilnih telefona ostaće pod sličnim tržišnim udelom kao i ranije, poslovni korisnici će verovatno prihvatiti WP kao odličnu platformu, a ostali će iči kuda vetar duva… A gde će oduvati Nokiju ostaje da se vidi…


YouTube Direkt