Pre par dana održano je druženje blogera (gde je bilo i društvo sa Srbodroida) i predstavnika MTS-a, prilikom čega smo ćaskali sa njihovom Social Media Marketing ekipom o njihovom odnosu prema korisnicima, ponudi tarifa i telefona, kao i opštem stanju mobilnih tehnologija u Srbiji. Zbog sve opšte popularijacije Android platforme, u MTS-u su odlučili da svojim korisnicima ponude jeftine pametne telefone sa ovim ultra popularnim mobilnim operativnim sistemom pa smo tom prilikom na test dobili LG Optimus GT5540 koji će uskoro biti dostupan za samo 1 dinar.

lg gt540 optimus android mts LG Optimus GT540 sa Androidom u MTS u

Odmah u startu da razjasnimo poziciju ovog telefona, kako ne bi došlo do zabune. LG Optimus GT540 je donja klasa Android telefona i kao takav predstavlja jeftinije uređaje na ovoj platformi. Ne takmiči se sa vrhunskim HTC, Google Nexus, Samsung ili Sony Ericsson kandidatima, već predstavlja jeftinu ulaznicu u svet Androida.

Moglo bi se očekivati da je ovaj uređaj škrb na specifikacijama i mogućnostima, posebno ako se u obzir uzme njegova cena, ali on to svakako nije.  Dakle, hajde prvo da vidimo šta se sve nalazi u pakovanju i kako sve to izgleda…


YouTube Direkt

Detaljnije specifikacije:

 • Dimenzije: 109×54,5×12,9 mm
 • Težina: 115,5 g
 • Mreže: UMTS 900/2100 MHz, GSM 850/900/1800/1900 MHz
 • Ekran: 3″, rezolucija: 320×480, osetljiv na dodir
 • Kamera: 3mpx CMOS AF
 • Memorija: 150MB interna /2GB MicroSD kartica (proširivo do 32GB)
 • Baterija: 1500mAh, Li-Ion
 • Wi-Fi: 802.11 b/g
 • Bluetooth: Ver. 2,1+EDR (HSP, HFP, OPP, DUN, A2DP, AVRCP
 • USB: 2,0 HS (MicroUSB Type-B)
 • Ostalo: aGPS, MP3 Plazer, FM Radio, Akcelerometar
 • OS: Android 2.1 (Eclair)

Prvi utisak

Telefon deluje zadovoljavajuće kvalitetno i u ruci ostavlja utisak čvrstog i izdržljivog uređaja. Zbog svojih dimenzija deluje lagano iako je sliče težine kao ostali telefoni te klase sličnih dimenzija. Korišćenje je intuitivno i jednostavno, a karakteristike čak i izvan očekivanja. U menijima i opcijama, kao i u aplikacijama telefon radi brzo i sasvim je prijatan za koriščenje, čemu doprinosi i Android 2.1 sa kojim se ovaj urećaj isporučuje. Vredi napomenuti da je prilikom predavljanja istog (januar 2010. god) fabrički bio ugrađivan Android 1.6, ali je kasnije izašla zvanična nadogradnja na 2.1.

lg optimus gt540 mts pregled 615x345 LG Optimus GT540 sa Androidom u MTS u

Funkcionalnost i mogućnosti

Kako većini korisnika specifikacije malo toga znače, a još manje kazuju, izdvojićemo neke osnovne mogućnosti i funkcionalnosti koje ovaj urešaj pruža i za šta se može koristiti.

Prva i najzanimljivija stvar, ekran osetljiv na dodir danas je najpopularniji način za interakciju sa pametnim telefonom. Ako do sada niste imali iskustva sa istima, biće vam potrebno par dana da se uhodate. Ako ste probali neki od telefona sa jako kvalitetnim (kapacitativnim) ekranima, ovaj će malo pokvariti utisak, ali daleko od toga da je loš. Ekran zaista fino funkcioniše i odličnog je odziva. Slično važi i za rezoluciju i prikaz boja.

Ugrađeni GPS omogući će vam da koristite ugrađenu navigaciju, mape i ostale geolokacijske servise kao što su: Foursquare, Gowalla, Google Maps… Wi-Fi koji već danas možete besplatno koristiti na skoro svakom ćošku omogućava sate besplatne zabave na Internetu, a tu pored surfovanja spadaju i pristup društvenim mrežama (Facebook, Twitter, MySpace…), ćaskanje (chat), e-mail i sl. Na mestima gde nema bežičnog pristupa Internetu, preko 3G konekcije (koja je u MTS-ovim tarifama uz koje se ovaj telefon nudi uračunata u cenu) moći ćete da budete povezani sa prijateljima na Internetu u bilo kom delu Srbije (za korišćenje u inostranstvu, tzv roaming ipak preporučujemo isključivo Wi-Fi).

Ostale sitnije opcije koje svakako upotpunju ugođaj korišćenja su Bluetooth za razmenu datoteka, 3.5mm priključak za (standardne) slušalice, standardni USB priključak za prenos podataka i punjenje i sl. Ovo je posebno korisno, ako imate više uređaja, pa za sve možete koristiti jedan kabl, a isto važi i za slušalice. Kamera je 3.15 mpx, nema blic i sasvim je upotrebljiva pri dnevnom fotkanju.

Dopadljiv telefon sa puno funkcionalnosti koji može spustiti Android u mase

Da rezimiramo, nije u pitanju vrhunski uređaj najnovije generacije, ali za jedan telefon od ~135€ pruža više nego zadovoljavajuće mogućnosti, posebno ako se uzme u obzir da se do istog može doći za samo 1 din. Ako ništa drugo, zgodan je za nošenje kao drugi telefon, ukoliko već posedujete neki mega-giga pretplaćeni uređaj koji ste platili višestruko više od ovog, a nudi jako malo više opcija od gore pomenutog Optimusa.