Mozilla je prošle godine pokrenula projekat pod nazivom Boot2Gecko (B2G) sa ciljem da razvije novi mobilni operativni sistem. Korisnički interfejs aplikacija zasnovanih na ovom operativnom sistemu u potpunosti su bazirani na standardnim web tehnologijama koje pokreće Gecko endžin koji renderuje HTML u Firedox pregledaču Interneta (web prowser). B2G projekat je napredovao brzim tempom i već počinje da se oblikuje u platformu koja će uskoro biti funkcionalna.

boot2gecko gaia ui 615x355 Mozilla Boot2Gecko mobilna platforma i Gaia UI

Iz Mozilla-inog B2G tima, najavili su da će demo korisničkog interfejsa biti predstavljen na Mobile World Congress (MWC) konferenciji, a sudeći prema planiranom kalendaru i rasporedu aktivnosti, B2G bi ve’ u drugom kvartalu 2012. godine mogao da uđe u produkcionu fazu, a samim tim i da se pojavi na uređajima različitih proivođača hardvera.

Gaia UI korisnički interfejs se zasniva na standardnim HTML i JavaScript tehnologijama, pa se faktički može koristiti na bilo kom desktop pregledaču Interneta. Za razliku od interfejsa koji se izvršava u web okruženju, sam operativni je baziran na Linux kernelu i sistem je sličan Androidu.

Ceo sistem sadrži tri sloja. Prvi je Gonk koji predstavlja prilagođenu verziju Linux kernela, kao što je već pomenuto slično kao i kod Androdia, a njegov zadatak je da obezbedi funkcionalnost osnovnih funkcija telefona. Na njemu se vrti već poznati Gecko, u kome se renderuje Gaia UI interfejs. Za detaljnije informacije o arhitekturi samog B2G-a, najbolje je da pogledate zvaničnu dokumentaciju.

Za sada je Boot2Gecko moguće probati samo na Samsung Galaxy S II uređaju, a ako ste dovoljno entuzijasti možete probati i sami.


YouTube Direkt

Da je malo dorađeniji, prvi bih ga probao a svom SGS2 ;] P.S. obratite pažanju na “српска ћирилица” u snimku :]

gonk gaia ui Mozilla Boot2Gecko mobilna platforma i Gaia UI